Güncel Haberler

İnsan hakları örgütleri, sosyal medya platformlarının Filistin yanlısı içerikleri sansürlemeye devam ettiğini söylüyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin tırmanmasından bir yıl sonra insan hakları örgütleri, Filistin yanlısı içeriğin engellenmesini durdurma konusunda çok az ilerleme kaydedildiğini söylüyor.

REKLAM

İnsan hakları örgütleri, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın tırmanmasından bir yıl sonra, sosyal medya platformlarındaki Filistin yanlısı paylaşımlara yönelik dijital sansürün durdurulması konusunda çok az ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Çatışma, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’in güneyinde 250 kişiyi rehin alan ve 1.200 kişiyi öldüren bir saldırı başlatmasıyla patlak verdi.

Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in Gazze Şeridi’ne hava saldırıları ve kara birlikleri göndererek karşılık verdiği savaşta yaklaşık 42 bin Filistinli hayatını kaybetti.

7 Ekim saldırısından bu yana Filistin Dijital Hak İhlalleri Gözlemevi, 1 Temmuz 2024’e kadar çoğu Meta, TikTok, X ve Youtube olmak üzere büyük platformlardan web sitelerinde yapılan açık çağrı yoluyla 1.350’den fazla talep topladı. Pek çok çevrimiçi sansür vakası algılanan.

Davaların askıya alma, içerik kaldırma ve hesap kısıtlamasını içerdiği söylendi.

Arap Sosyal Medyayı Geliştirme Merkezi (7amleh) Eylül ayında bir rapor yayınladı. raporda bu sonuçları “Filistin ile ilgili içeriğin agresif ve aşırı derecede ılımlılaştırılmasına” yönelik “kasıtlı bir karar” olarak yorumladı.

Raporda, “Çevrimiçi platformlar ağlarında nefret söylemine ve nefret söylemine izin verdiğinde, Filistinlilerin toplu olarak cezalandırılmasını meşrulaştıran içeriğin yayılmasına yardımcı olmaktan suçlu olabilirler” denildi.

Ancak İsrail yanlısı gruplar, antisemitizme yönelik sosyal medya kısıtlamalarını kaldırma girişimlerini eleştirdi.

İçerik veya hesaplar nasıl kaldırılır?

Yakın zamanda İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Aralık Haziran ayında yayınlanan bir raporda, kullanıcı içeriğinin Meta’dan nasıl engellendiği veya kaldırıldığı belgelendi.

HRW’nin kıdemli araştırmacısı Rasha Younes’a göre, kullanıcılar önce Filistin’e atıfta bulunan tek bir gönderiyi, hikayeyi veya yorumu inceliyor, ardından belirli bir politika ihlalini belirten çok az açıklama yaparak veya hiç açıklama yapmadan bunları kaldırıyor.

Younes, hesaplarının diğer Filistin yanlısı içeriklere yorum yapması engellenen veya 24 saat ila üç ay süreyle engellenen kullanıcılardan haber aldığını söyledi.

Younes, diğer kullanıcıların “gölge yasaklı” olduklarını ifade ettiğini, bunun da gönderilerinin hem Instagram hem de Facebook’taki diğer kullanıcılar tarafından daha az görülebildiği anlamına geldiğini ekledi.

Younes, bu kısıtlamalara meydan okumaya çalışan kullanıcıların kendilerine “bir hata mı yaptık?” sorusunu sorarak “Meta’nın politikalarını ihlal ettiklerine” inanıyor. Düğmeyi devre dışı bıraktığını söyledi.

Mahsur kalanların siyasi aktivizmlerini veya çatışma sırasında yaşanan gerçekliği ifade edecek “gidecek hiçbir yerleri olmayabilir” diye ekledi.

Hem HRW hem de 7amleh’in raporları kullanıcıların doğrudan deneyimlerine dayanıyor ancak her iki gruptan araştırmacılar, Meta gibi sosyal medya şirketlerini, daha kapsamlı bir araştırma yapabilmek için hangi gönderilerin otomatik denetimden engellendiğine ilişkin verileri yayınlamaya zorlamak istiyor.

REKLAM

Avrupa 7amleh’inden Taysir Mathlouthi, “Gördüğümüz şey şu ki, bu şirketlerde çalışan insanlar bu değişiklikleri istiyorlar… ama ne yazık ki karar vericiler onlar değil, dolayısıyla hiçbir şeyi değiştiremezler.” Euronews Next’e Birliğin (AB) Savunuculuk Görevlisi dedi.

Teknoloji şirketleri çatışmalar sırasında “yaklaşımlarını geliştiriyor”

Meta ve TikTok, içerik denetleme politikalarıyla ilgili doğrudan soruları yanıtlamayı reddetti, bunun yerine Euronews Next’i yanıtlarıyla ilgili son raporlara yönlendirdi.

Meta’nın Eylül ayında Şirket raporunda, yaklaşımını Gazze’deki insani krizin ve Hamas’ın rehin alma olayının “değişen dinamiklerini yansıtacak” şekilde geliştirdiğini söyledi.

Ancak şirket, otomatik sorular için eşiklerin düşürülmesi gibi bazı politika kararlarının “kritik dünya olaylarının tartışılmasını istemeden sınırladığını” kabul etti.

REKLAM

Meta’nın bir sözcüsü geçen yıl Euronews’e, HRW raporunun “yoğun, son derece kutuplaşmış ve hızla ilerleyen bir çatışma sırasında politikalarımızı küresel olarak uygulama gerçeğini göz ardı ettiğini” söyledi ve şunu ekledi: “Belirli bir söylentiyi kasıtlı ve sistematik olarak bastırdığımız iması, YANLIŞ.”

TikTok’un tarihi 2 Ekim’dir. raporda, 7 Ekim 2023 ile 15 Eylül 2024 tarihleri ​​arasında Hamas’ı destekledikleri, nefreti körükledikleri veya dezenformasyon yaydıkları gerekçesiyle 4,7 milyon videoyu kaldırdıklarını, 300 bin canlı yayını askıya aldıklarını duyurdu.

Bu yılın başlarında şirket, “Yahudi veya İsrail kimliğinin vekili olarak kullanıldığında” nefret söylemi politikalarına “Siyonist” içeriği de ekleyeceğini açıklamıştı.

TikTok, “Bu politika, kelimenin nefret dolu bir şekilde kullanılmasında bir artış gözlemlendikten sonra bu yılın başlarında uygulamaya konuldu” dedi.

REKLAM

Euronews Next, YouTube ve X ile iletişime geçti ancak hemen yanıt alamadı.

AB’den sosyal medya şirketlerine ‘baskı’ çağrısı

7amleh’den Mathlouthi’ye göre, çatışma doğrudan kendi sınırları içinde olmasa bile AB’nin de omuzlaması gereken bir sorumluluk var.

Yeni NedenGöre, Avrupa Komisyonu yakın zamanda yasa dışı çevrimiçi içerikle mücadele için yeni mekanizmalar getiren Dijital Hizmetler Yasasını (DSA) kabul etti.

Ancak Mathlouthi, yasanın neyi “kışkırtıcı veya zararlı içerik” olarak değerlendirdiğine dair gerçek bir tanım bulunmadığını, bunun da bu büyük şirketlere yasa yoluyla baskı yapılmasını zorlaştırdığını belirtti.

REKLAM

Mathlouthi, “Daha fazla düzenleme istiyoruz, daha fazla kontrol istiyoruz ve daha fazla şeffaflık istiyoruz ve bu asla baskı olmadan başarılmayacak” dedi.

Geçtiğimiz Ekim ayında AB, X, Meta ve TikTok’tan çatışmalarla ilgili içeriği nasıl düzenledikleri konusunda bilgi talep etti. Bu, DSA kapsamında tam bir soruşturmanın gerekli olup olmadığını anlamanın ilk adımıdır.

Aralık ayında Avrupa Komisyonu buna karşı resmi eylem başlattı. işlemler Ben başlattım.

AB o zamandan beri bunu yapıyor Yarım, Tiktok Görmek TikTok Lite diğer olası DSA ihlallerine ilişkin resmi soruşturmalar başlattı ancak bunun nedenlerinden biri olarak İsrail veya Filistin ile ilgili içeriği açıkça belirtmedi.

REKLAM

Euronews Next, Meta ve TikTok’tan İsrail ile Hamas arasındaki savaşa ilişkin ılımlılaştırma politikalarına ilişkin alınan bilgilerin tatmin edici olup olmadığını doğrulamak için Avrupa Komisyonu ile temasa geçti ancak hemen bir yanıt alamadı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu