Güncel Haberler

Yüz felcinin gerçek nedeni oydu! Sadece uçuk olduğunu söyleme…

genişletmek

KAYNAKİHA

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Doç. Fakih Cihat Eravcı, halk arasında yüz felci olarak bilinen ve yüzün bir kısmının veya tamamının yer değiştirmesine neden olan yüz felcinin ana nedeninin herpes virüsü olduğunu söyledi. Eravcı, “Yüz felci aslında beyin felci sonrası gelişebilen bir hastalık ama biz bunu yaygın olarak bilindiği üzere yüzün bir kısmının hareket etmesiyle o enfeksiyona bağlıyoruz. enfeksiyon sıklığı artar ancak en çok suçlanan şey herpes virüsüdür.

Herpes virüsü ve herpes simpleks virüsü dediğimiz virüsler yüzdeki sinirlerin daralmasına, şişmesine ve fonksiyon kaybına neden olur. Elbette bunu yaş fark etmeksizin tüm hasta gruplarında görebiliyoruz. Bu başlı başına bir iyileşme süreci olabilir, %95'e kadar iyileşebilir, ancak erken tedavi edilirse iyileşme hızımız artar ve sonuçsuz ve hissiz bir şekilde iyileşmeye katkıda bulunabiliriz. Bu nedenle erken müdahale önemlidir. Yüz felci varsa acil uygulama, kulak burun boğaz uygulaması, nörolojik uygulama uygun olacaktır” dedi.

“BAZEN AMELİYAT GEREKLİ OLABİLİR”
Herpes virüsünün verdiği hasar ve soğuk algınlığının etkilerinin bazılarında hafif, bazılarında ise şiddetli olduğunu anlatan Eravcı, şöyle konuştu: “Soğuk, soğuk kaynaklı herpes virüsleri tam etkisinden ziyade sinirlerimizde ödeme neden oluyor ve Sinir kulağın içinden kendi kemik yapısından geçer, ödemden dolayı burada sıkışması da mümkündür. Bu da şekillerinden dolayı doğaldır.” “Hafif de olabilir, ağır da olabilir. Çok hafif olduğunda sadece kortizon tedavisi yeterli olabilir ama bazen ameliyat da gerekebilir” dedi.

“Erken başvuru yapmakta fayda var”

Yüzün her yerinde kayma olduğunda bunun dışarıdan fark edilebildiğini belirten Eravcı, şöyle konuştu: “Yüzün her yerinde kayma olduğunda bu durum dışarıdan fark edilebiliyor. Kişi erken dönemde hafif belirtileri fark edemiyor. Dışarıdan gelen, fark edilmeyen bir durumdan kaynaklanıyor olabilir. Hatta hafif formlarda tedaviye erken başlandığında sonuçlarımız çok daha iyi oluyor.” “Bu anlamda bir kayma ya da hafif bir his olduğunda başvurulması, araştırmanın son sürecini etkiliyor, dolayısıyla erken başvurulmasında fayda var” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu