Güncel Haberler

Araştırma: Düzensiz uyku kalp krizi ve felç riskini artırıyor – Son Dakika Sağlık Haberleri

Epidemiyoloji ve Toplum Sağlığı Dergisi'nde yayınlanan çalışma, her gün aynı saatte uyumanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Araştırmaya göre, uyku süresi yeterli olsa bile yatma ve uyanma saatlerindeki değişiklikler, olumsuz kardiyovasküler sonuçlarla ilişkili. Araştırmayı yöneten Ottawa Üniversitesi'nden Dr. Jean-Philippe Chaput şöyle diyor: “Her gün uykuya daldığınız saat ile uyandığınız saat arasında 30 dakikadan fazla fark olmamalıdır. Uyku saatlerinizi değiştirmek iç saatinizi bozabilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. “Hafta sonları bile aynı saatte uyanmaya çalışmalısınız” dedi.

Araştırmada, yaşları 40 ile 79 arasında değişen yaklaşık 75.000 kişinin uyku alışkanlıkları incelenerek uyku düzeni ile kalp sağlığı arasındaki bağlantı araştırıldı. Katılımcılara bir hafta boyunca aktivitelerini kaydeden cihazlar verildi ve uyku düzenlilik indeksine (SRI) göre gruplara ayrıldı. Araştırma, düzensiz uyuyanların kalp krizi veya felç geçirme olasılığının, düzenli uyuyanlara göre %26 daha fazla olduğunu buldu.

YETERİNCE UYUSUNLAR BİLE RİSKTEN KAÇINMAZLAR

Araştırma, düzensiz uyuyanların yalnızca %48'inin tavsiye edilen yedi ila dokuz saatlik uykuyu aldığını, düzenli uyuyanlarda ise bu oranın %61 olduğunu ortaya çıkardı. Ancak düzensiz uyuyanlar, yeterince uyusalar bile kalp krizi ve felç riskinden kurtulamıyorlardı. Öte yandan, orta derecede düzensiz uyuyanların, yeterince uyuduklarında riskin azaldığı görüldü.

Araştırmacılar, çalışmanın gözlemsel olduğunu ve neden-sonuç ilişkisi kurmadığını söyledi. Ancak bulgular, uyku düzeninin uyku süresinden daha önemli bir faktör olabileceğini düşündürmektedir. Sonuçlar, yetişkinlerde uyku bozukluklarının, önerilen uyku süresine uyulmasına bakılmaksızın, olumsuz kardiyovasküler olay riskiyle güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu ortaya çıkardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu