Güncel Haberler
Aşırı Kilo Almanızın 8 Gizli Nedeni: Sağlıklı Beslenmenize Rağmen Kilo Verememenizin Arkasındaki Nedenler – Son Dakika Hayat Haberleri
Düzenli beslenme ve egzersiz yapmanıza rağmen kilo veremiyorsanız sorununuz göründüğünden çok daha derin olabilir. Uzman diyetisyen Şükrü Can Gülşen, fazla kiloların ardındaki 8 gizli nedeni açıklıyor ve çözüme yönelik ipuçları veriyor.
Abo Ol
Yayınlanma: 23.11.2024 – 16:02
Kilo almanın sadece aşırı yemekten ibaret olmadığını biliyor muydunuz? Pek çok insan sağlıklı bir yaşam tarzı sürse de vücutlarındaki bazı gizli faktörlerden dolayı farkında olmadan kilo alabilirler. Uzmanlar, kötü uyku kalitesi, stres ve hormonal dengesizlikler gibi faktörlerin bu süreçte önemli rol oynadığını söylüyor. İşte aşırı kilonun ardındaki 8 gizli neden ve bunları nasıl yöneteceğiniz konusunda bilmeniz gerekenler.
- kalitesiz uyku: Yetersiz ve düzensiz uyku, iştahı artıran ve normalden fazla yememize neden olan ghrelin hormonunu artırır. Ayrıca beyin strese girdiğinde kortizol hormonunu salgılar ve bu hormon vücuttaki ödemin temel nedenidir.
- uzun süreli stres: Uzun süreli stres nedeniyle glukokortikoid hormonu salgılanır; Bu hormon yağ hücrelerinin çoğalmasına neden olur.
- Menopoz: Menopoz sırasında hemen hemen tüm kadınlarda yağ kazanımı görülür. Bu durumların nedenleri arasında östrojen eksikliği, yaşlanma süreci, ghrelin hormonunun artması ve yorgunluğa bağlı hareketsiz yaşam tarzı sayılabilir.
- Cushing sendromuKortizol hormonunun kontrolsüz artışına bağlı olarak gelişen bu sendrom vücutta ciddi oranda su tutulmasına neden olur. Özellikle yüzde yuvarlak, kırmızı bir görünüm ortaya çıkar.
- doğum kontrol hapları: Doğum kontrol hapının doğrudan kilo alımına neden olduğunu kanıtlayacak bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Ancak vücuttaki hormonal değişiklikler, iştah artışı, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı çikolata veya şekerli yiyecek tüketme isteği nedeniyle kişinin kilo alması da mümkündür.
- Hipotiroidizm: Tiroid enerji metabolizmasını düzenleyen organlardan biridir. Hipotiroidizmde bu hormon yavaşlar veya hiç çalışmaz. Bu hormon arızalandığında vücut gerekli enerjiyi açığa çıkaramaz ve onu yağ şeklinde depolar. Bu nedenle kişi kilo alır.
- antidepresanlarPsikiyatrik ilaçlara bağlı kilo alımına neden olan iki temel faktör vardır. Bunlardan birincisi iştahın artması, ikincisi ise metabolizmayı yavaşlatarak enerjinin vücuttan atılmasını engellemesidir.
- Polikistik Over Sendromu (PCOS): Vücut, esas olarak rahim ve çevresindeki karın bölgesinin yağlanmasından dolayı gerekli hormonları salgılayamaz. Bu, kadınların adet görmemesine veya kararsız görüşe sahip olmasına neden olur. Vücut kilo alma sürecine girdiğinde istikrarlı bir şekilde kilo almaya başlar. Kişi kilo aldıkça PKOS ortaya çıkar ve kişinin kilo almasına neden olur. Bu süreç olumsuz bir döngü halinde devam ediyor.