Güncel Haberler

New York Belediye Başkanı Adams’a soruşturma: Türk hükümetiyle ilişkileri hakkında bilgi istendi

Federal savcılar, New York Belediye Başkanı Adams’ın programı, yurt dışı seyahatleri ve Türk hükümetiyle olası bağlantıları hakkında bilgi istedi.

REKLAM

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York Belediye Başkanı Eric Adams’ın büyük jüri tarafından federal suçlamalarla suçlandığı belirtildi.

Associated Press (AP) haber ajansına anonimlik şartıyla konuşan iki kişiye göre, konuyu kamuya açık olarak tartışmaya yetkili olmadıkları için Adams’a yöneltilen suçlamaların ayrıntılarını içeren iddianamenin Perşembe günü açıklanması bekleniyordu.

Manhattan’daki ABD savcılığı yorum yapmaktan kaçındı.

Resmi konutunda yaptığı konuşmada Adams, görevde kalacağını belirterek, kendisine yöneltilebilecek her türlü suçlamanın “tamamen asılsız, yalana dayalı” olduğunu belirtti.

Adams, “Hepiniz adına yerimi korursam hedef olacağımı her zaman biliyordum ve hedef oldum” dedi. Gücümün ve ruhumun her zerresiyle bu adaletsizliklere karşı mücadele edeceğim” dedi.

Adams’ın hangi yasaları çiğnemekle suçlandığı ya da ne zaman mahkemeye çıkacağı henüz belli olmadı.

Federal müfettişler, kısmen kampanya bağışlarına ve Adams’ın Türk hükümetiyle olan ilişkilerine odaklanan bir soruşturma kapsamında yaklaşık bir yıl önce Adams’ın elektronik cihazlarına el koymuştu. Suçlamalar mühürlü olduğundan aynı konularla ilgili olup olmadığı bilinmiyor.

Suçlama ilk olarak New York Times (NYT) tarafından duyuruldu.

Adams, New York tarihinde görevdeyken suçlanan ilk belediye başkanı oldu. İstifa etmesi halinde yerine özel seçim çağrısı yapacak olan şehrin kamu avukatı Jumaane Williams getirilecek.

New York Valisi Kathy Hochul, Adams’ı görevden alma yetkisini elinde tutuyor. Hochul sözcüsü Avi Small Çarşamba günü geç saatlerde bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Vali Hochul bu haberin farkında ve durumu izliyor. Konu kolluk kuvvetleri tarafından onaylanıncaya kadar daha fazla yorum yapmak erken olur” dedi.

Adams yönetimine ilişkin federal soruşturma ilk kez 2 Kasım 2023’te Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanlarının Adams’ın en büyük bağışçısı Brianna Suggs’un Brooklyn’deki evine sabahın erken saatlerinde baskın düzenlediğinde kamuoyuna açıklandı.

O dönemde Adams, yasalara uyduğunu ısrarla belirtmiş ve kampanyasında herhangi birinin yasa dışı hareket etmesi halinde “şok olacağını” söylemişti.

Günler sonra FBI ajanları, Manhattan’daki bir etkinlikten ayrılırken belediye başkanının telefonlarına ve tabletine el koydu.

Federal savcılar soruşturma hakkında konuşmayı reddetti, ancak Adams’ın üst düzey yardımcıları, bu yardımcıların akrabaları, kampanyaya bağış toplayanlar ve polis ve kolluk kuvvetlerinin ateş açması ve davanın unsurlarına aşina olan kişilerin dahil olduğu çok sayıda ayrı soruşturma başlatıldı. söz konusu.

Türk hükümetiyle olası bağlantılar hakkında bilgi istendi

Suçlama, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu onlarca dünya liderinin New York’ta bir araya geldiği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarihlerine denk geldi.

REKLAM

Yaz boyunca federal savcılar Adams’ı, kampanya kolunu ve Belediye Binası’nı mahkemeye çağırarak belediye başkanının programı, yurt dışı seyahatleri ve Türk hükümetiyle olası bağlantılar hakkında bilgi istedi.

Manhattan savcıları tarafından başlatılan geniş kapsamlı soruşturmalara ek olarak Brooklyn’deki federal savcılar, Adams’ın yakın iş arkadaşlarından biri olan ve şehrin Çin-Amerikan topluluklarından kampanya bağışları olarak binlerce dolar toplayan ve daha sonra bu kişinin yöneticisi olan Winnie Greco’yu da soruşturuyor. Asya işleri.

Greco, FBI’ın mülklerinde yaptığı aramalar hakkında kamuya açık bir yorumda bulunmadı ve şehir için çalışmaya devam ediyor.

Bu soruşturmalar devam ederken, federal yetkililer ayrıca yeni geçici polis komiseri Thomas Donlan’ın evinde arama yaptı ve polisle ilgili olmayan materyallere el koydu. Donlon araştırmayı doğruladı ve bunun 20 yıldır elinde bulunan materyale atıfta bulunduğunu söyledi.

REKLAM

Adams Çarşamba gecesi yaptığı konuşmada, aramayı federal soruşturmacıların yetkilerini aştıklarının kanıtı olarak gösterdi.

Suçlamaların açıklanmasından saatler önce ABD Temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez, Adams’ı istifaya çağırarak bunu yapan ilk Demokrat oldu. Adams, Ocasio-Cortez’i kibirli olarak nitelendirerek umursamaz bir şekilde yanıt verdi.

Gelecek yıl zorlu bir ön seçim bekleyen Adams, iddia Çarşamba gecesi kamuoyuna açıklandığında, belediye başkanlığı yarışında ilan ettiği veya beklediği Demokrat rakipleri de dahil olmak üzere çok sayıda istifa çağrısıyla karşı karşıya kaldı.

Şehir Kontrolörü Brad Lander, iddianamenin “New Yorklular için üzücü bir gün” olduğunu söyledi.

REKLAM

Eyalet Senatörü Zellnor Myrie, durumun “belediye başkanına umut ve güven duyan birçok siyahi New Yorklu için özellikle acı verici” olduğunu söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu