“Yeşil Kasa” soygununda çalınan mücevherler Almanya’da yeniden sergilendi
18. yüzyıldan kalma Kraliyet Mücevherleri, 2019’daki devasa soygundan bu yana ilk kez kamuoyunun görüşüne geri döndü.
Yaklaşık beş yıl önce bir soygunda çalınan tarihi Yeşil Kasa mücevherlerinden bazıları, Almanya’nın Saksonya eyaletinin Dresden kentinde yeniden sergilendi. Ancak soygunun ardından koleksiyon tamamlanmadı ve bazı nesneler hâlâ kayıp.
Kasım 2019’da bir suç çetesi, Dresden’deki Kraliyet Sarayı’nın ünlü yeşil kasasına (Grünes Gewölbe) girdi ve toplam değerinin 113 milyon avroyu aştığı tahmin edilen 4.300 elması çaldı.
Çete, bir gecede gerçekleştirilen bu büyük soygunun ardından yakalandı. Geçen yıl soygunun failleri silahlı soygun, ağır kundakçılık ve saldırı suçlarından altı yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Çalınan mücevherlerin tümü bulunmasa da koleksiyondaki bazı çok değerli parçalar, özellikle de beyaz Dresden elması hâlâ kayıp.
Polis, çoğu Aralık 2022’de ele geçirilen bazı mücevherlerin hasarlı olduğunu buldu. Ancak bu durum sergilenen parçaların ihtişamını pek etkilemedi.
Dresden Devlet Sanat Koleksiyonları Genel Müdürü Marion Ackermann, mücevherlerin mevcut haliyle sergilendiğini belirterek, şunları söyledi: “Mücevherler aynen iade edildikleri haliyle duruyor. Restorasyon gerektirse de hasar fark edilecek kadar büyük değil. “
Ackermann, “Hasarı çıplak gözle zar zor görebiliyoruz” diye ekledi ve mücevherlerdeki bazı hasarların yalnızca uzmanlar tarafından fark edilebileceğini kaydetti.
Uluslararası bir uzman komisyonunun, kurtarılan mücevherlerin nasıl restore edileceğine karar vermesi bekleniyor, ancak şimdilik – devam eden yasal işlemlerin bir parçası oldukları ve hala mahkeme malı olarak kabul edildikleri için – oldukları gibi kalmaları gerekiyor.
Mücevherlerin restorasyonu onların zengin tarihine bir bölüm daha ekleyecek. Soygundan önce bu hazineler II. Dünya Savaşı sırasındaki bombalamalardan sağ kurtulmuştu ancak savaş ganimeti olarak Sovyetler Birliği’ne götürülmüştü.
1958 yılında Dresden’e getirilen mücevherler, 2019’daki soygundan sağ kurtuldu ve hâlâ tarihe tanıklık ediyor.